2011-10-31 19:54:33• hírek • Kocsis Zoltán

Tollasodásom története – Sike Lajos mesél életpályájáról

Immár pontosan félszáz éve van a pályán, ám bevallása szerint továbbra is töretlen lelkesedés és mérhetetlen írási és közlési vágy hajtja előre. Ő Sike Lajos, a szatmári magyar újságírás doyenje, aki hétfőn, a Filharmónia épületében mutatta be életrajzi kötetét, mely a „Tollasodásom története" címet és „Az ágyútalptól a Sajtóházig"alcímet viseli.

Amint azt a bemutatón Nagy Gyula magyar nyelv és irodalomtanár, Lajos bácsi régi barátja bevallotta, lassan már maga a szerző sem tudja, hogy „a tizennegyedik vagy a tizenötödik könyvéről van-e szó". Nagy Gyula elmondta, hogy Sike Lajos ötven éves pályafutása alatt egyetlen újságot szolgált, lett légyen annak neve Romániai Magyar Szó, Előre vagy Új Magyar Szó. „E könyvben szó esik politikáról, történelemről és kisebbségi sorsról, sajátos humorral átitatva", fogalmazott a magyar irodalom ismerője, kiemelve továbbá, hogy kevés vidékről származó értelmiségit ismer, aki annyit tett szülőfalujáért, mint Sike Lajos Kőszegremetéért.

Maga a szerző köszönetet mondott elsősorban családjának az állandó támogatásért, beszélt a kötet megszületéséről majd fájdalmának adott hangot, hogy korábbi könyveinek szerkesztője, Debreczeni Éva, már nem lehet az élők körében. „Ő volt a legjobb szerkesztő, akit valaha is ismertem. Hiánya sajnos nyomot hagyott nem csak a lelkemben, de az új könyvemben is", mondta Sike Lajos.

Nagy Gyula, Varga Sándor és Sike Lajos (balról jobbra)

Az eseményt, melyet megtisztelt jelenlétével Kereskényi Gábor alpolgármester is,  a Hám János Iskolaközpont fiataljai alkotta Históriás Együttes éneke nyitotta, majd Nagy Gyula méltatása mellett Varga Sándor színművész olvasott fel részleteket az új könyvből, végezetül pedig a Bertók Béla vezette Bartók Béla Zenekar és Szatmári Elemér énekes zárta a műsort.

Ezt követően a vendégek kötetlen beszélgetésen faggathatták az idén már a hetvenedik évébe lépett író-újságírót.

A Históriás Együttes

A Bartók Béla Zenekar és Szatmári Elemér

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: